Nov

16

Annorlunda rätter i världen – del 1

Postad by

Precis som vi i Sverige har mat vilken ses på som lite underlig eller med ren avsmak, så har andra länder också rätter omvärlden rynkar på näsan åt. Skillnaden i kulturer och synen på olika typer av djur gör att maten skiljer sig i olika länder, medan man i en del asiatiska länder äter hund så skulle majoriteten av omvärlden inte ens tänka tanken på hundar som en del av kosten. Och medan vi äter kor så skulle man i Indien inte få för sig att tillaga en sådan då den där ses som helig. Utanför religion så finns det mat som ändå ses som udda av andra anledningar.

Annorlunda rätter i världen – del 1

Fötter som delikatess

Kyckling är visserligen ofta förekommande i matlagningen runt om i hela världen och kan varieras i oändlighet. Vi har den i grytor, steker den hel i ugnen och kastar den på grillen, ibland placerad på en ölburk fylld med kryddor. I östra Asien, Karibien, Sydamerika och Sydafrika äter man dock en del av kycklingen som inte är så vanlig. Kycklingfötter tillagas och kryddas, men eftersom de till största del består av hur blir konsistensen lite geléaktig. Och även om det kan smaka helt okej med rätt kryddor så är de så fyllda med ben att det snart går en på nerverna att äta.

Skotska matvanor

Får är inte heller en sällan förekommande rätt och trots att många säger att det smakar kofta så är det en delikatess om det tillagas rätt. Fårstek är bland det godaste jag har ätit någon gång, men precis som med kycklingen finns det delar på fåret som vi helst inte äter. I Skottland har man dock inte samma syn på alla delar och här tillagar man Haggis, en rätt där fårets hjärta, lever och lungor males samman och blandas med lök, havremjöl, talg och kryddas innan det tillagas i djurets mage. Ett recept som inte låter så jätte lockande, men man ska inte säga nej förrän man smakat.

Magar och huvuden

För att vara lite rättvis så äts det faktiskt olika typer av djurmagar runt om i hela världen, detta går under namnet Tripe, på svenska översatt till skräp. Det är kanske precis vad det är men denna mat med en svampliknande konsistens tillagas på olika sätt överallt och kryddas i en mängd olika varianter för att passa just det landets matkultur. Även om det inte är det vanligaste man äter hemma så är det ett bevis på hur vi tar tillvara på det mesta av ett djur och inte kasserar allt förutom de fina köttbitarna. I mellanöstern, östra Europa och Turkiet tar man steget längre i användningen av de flesta delar på ett djur. Här tar man fötterna och huvudet från en ko och blandar ihop till en rätt som kallas Khash och som förr sågs som en räddning under vintern. Nu mer är det en delikatess som kanske inte smakar allt för hemskt, men ett kohuvud är inte riktigt det man vill se när man ska äta och det kan faktiskt avskräcka mer än det lockar till ett smakprov.

 

 

 

Category: Redlionjkpg

Comments are closed.