Nov

26

Annorlunda rätter i världen – del 2

Postad by

Man skulle kunna tro att det tar stopp där, eller kanske önskar man att det gjorde det, men det finns en bra mängd underliga maträtter som äts runt om i världen. I Japan äter man något av det mest underliga jag hört talats om, tonfiskögon. Dock ska detta inte vara så underligt eller konstigt som det låter, smaken ska påminna om bläckfisk, men bara tanken på att stoppa ett öga i munnen, oavsett vilket djur det kommer ifrån är något som verkligen ger mig mardrömmar.

Annorlunda rätter i världen – del 2

Rutten haj

På Island äter man något som heter Hákarl, ett ruttnande lik av haj. Man begraver den i en grund grop och lägger på en massa stenar som tillåter den giftiga vätskan, vilken gör att den kan leva i kalla vatten, att rinna ut och på så sätt göra köttet säkert att äta. Efter detta hängs det upp så det kan torka innan det skärs upp i remsor och serveras. Med en lukt som beskrivits som ammoniak rik med en stark fisksmak har det blivit beskrivet som den absolut äckligaste maträtt någonsin.

Gamla ägg

I Kina har man en annorlunda delikatess som man kanske inte skulle ägna en tanke åt att testa i övriga världen. Det hundraåriga ägget lagras inte i 100 år men det är helt klart ett ruttet ägg. Det bevaras i en mix av lera, aska och kalk i några månader tills äggulan blir mörkgrön eller svart och slemmig. Vitan däremot, förvandlas till en mörkbrun och genomskinlig gelé. Lukten ska stinka av stark ammoniak och svavel men smaken ska vara som ett hårdkokt ägg, ända fram tills man andas ut.

Annorlunda kakor

Insekter är inte någonting nytt inom matkulturen men i Europa så är det inte så himla vanligt, även om det nu för tiden går att beställa på nätet. Därför kanske man rynkar på näsan lite extra vid tanken på en gräshoppa kryddad med salt, peppar och chili som sedan friteras i en stor wok. Smaken ska dock vara lite som ihåliga popcorn men med undantaget att det här kan spruta lite vätska när man biter. Vill man istället testa något annat kan man alltid köpa sig en kaka som påminner om en chocolate chip cookie, men där chokladen bytts ut mot ingenting mindre än getingar.

En smakfylld hämnd

Skulle man befinna sig i Kambodja kan man passa på att ta en smakbit av den lokala delikatessen friterad spindel som är väldigt populär i staden Skuon. Denna tillagar man genom att marinera den i socker och salt och sedan fritera den i vitlök. Tydligen finns det mer kött på en spindel än en gräshoppa, men magen innehåller en del slam som består av inälvor, ägg och träck. Inte något som lockar den veka, dock kanske det kan vara en liten form av hämnd om man råkar lida av spindelfobi, värt att överväga i alla fall. Är inte detta något som lockar så kan man bege sig till Sydkorea där en silkesmask istället står på menyn. Denna kokar eller ångas lätt kryddad och är ett populärt tilltugg över hela Korea. Smaken ska påminna om trä och varför man skulle vilja gå runt och tugga på en träbit är ett mysterium.

Category: Redlionjkpg

Comments are closed.