Jan

20

Att bli kock

Postad by

Matlagningsprogrammen på TV avlöser varandra och de är populärare än någonsin. Men medan att stå i TV och laga mat kanske inte är för alla så är drömmen om att bli kock högst levande för många. Under en längre period har det varit en stor brist på kockar i sverige och tyvärr tyder inget på att det kommer ske en förbättring inom den närmaste tiden.

Att bli kock

Trots intresset för matlagning på TV så gapar skolorna tomma på elever som önskar att bli kockar, men har man passionen och drivet med att jobba som kock så kan man välja och vraka bland arbeten framöver då det är en av våra största bristyrken idag. Faktum är att under de närmaste fem åren kommer det att behövas ungefär 5000 nya kockar för att täcka behovet av den växande restaurangbranschen i Sverige. Lite drygt 200 kockar har de senaste åren kommit för att jobba i Sverige från olika länder inom EU såsom Grekland, Rumänien och Italien. Och utlands rekryteringen verkar vara här för att stanna då det inte syns någon ljusning på antalet kockar inom rimlig tid på här på hemmaplan.

Studera till kock på gymnasiet

För att kunna arbeta som kock krävs passion, intresse, erfarenhet av restaurangbranschen och såklart en utbildning. Hotell och restaurang gymnasium med inriktning restaurang- och måltidsservice finns på mängder av olika gymnasieskolor i Sverige och de flesta fokuserar på APL som står för arbetsplatsförlagt lärande. Detta  ger eleven erfarenhet, praktisk och en teoretisk utbildning av verkligheten. De allra flesta studenter får därför arbete direkt efter studenten.

Att bli kock som vuxen

Inser man istället som vuxen att man helst av allt ville bli kock och att drömmen var att arbeta på restaurang så har tåget inte gått utan man kan fortfarande utbilda sig till kock via komvux eller via folkhögskolan. Skolorna med kockutbildning erbjuds från både norr till söder och några har olika inriktningar. Utbildningen är precis som på gymnasieskolan både praktisk och mycket teoretisk, näringslära är en stor del av utbildningen och du får massor av tid att prova på och till att tillaga olika rätter. Många kockar i Sverige har också valt att studera utomlands och där ligger Frankrike i topp.

Efter utbildningen

Efter examen har man relativt stora valmöjligheter då du som kock kan arbeta på en hel rad olika sätt. Från allra första start får du oftast jobba upp dig inom restaurangvärlden och du får således oftast starta med en mindre betydelsefull roll i köket för att framöver få din åtråvärda titel som kock. Många kockar öppnar också sin egen restaurang, detta passar såklart allra bäst om man föredrar att vara sin alldeles egna chef. Att arbeta som kock innebär att du bland annat måste vara stresstålig, påhittig och att  kunna vara noggrann. Yrket handlar lika mycket om planering och inköp såsom att laga maten och presentera den. Att arbeta som kock är slitsamt med ofta sena kvällar och helger men ett yrke som även ger otroligt mycket tillbaka från dina förhoppningsvis nöjda kunder.

Efter utbildningen

Category: Redlionjkpg

Comments are closed.