Sep

10

Ekologiskt eller inte?

Posted by

Mat är nog en viktigare del av våra liv än vi kanske erkänner för oss själva. Är man inte sån som äter lite mer än vi kanske borde så kan det hända att man är en sådan som tänker väldigt mycket på vad man äter istället, båda dessa kräver en hel del tanke när det kommer till vad vi vill äta, hur det ska tillagas, vad vi väljer för produkter när vi väl går och handlar och utbudet är stort, det kan inte vara många som har missat hur mycket olika märken det finns att välja mellan oavsett vad det är du ska köpa. Den allra största skillnaden när det kommer till mat är dock valet mellan ekologiskt och icke ekologisk mat. Utbudet för ekologisk mat har vuxit sig allt större och finns nu mer på de flesta hyllorna i butikerna. Vad är då den stora skillnaden mellan ekologisk mat och den vi handlat i alla år? Ja den första markanta skillnaden är självklart priset på maten, det går inte att förneka hur dyr den ekologiska maten är. För en vanlig familj med medelinkomst kan det vara svårt att välja denna typ av mat i affären om man ska ha råd med allt annat som kostar pengar i en barnfamilj, aktiviteter och kläder är en kostnad som snabbt äter upp budgeten och valet för vilken mat man kan köpa är inte längre lika stort längre som det innan var. Vill man ändå försöka köpa ekologisk mat trots tajt budget kan ett alternativ vara en blandning. Man lägger lite mer pengar på tillexempel grönsakerna och köper proteinet till en lägre kostnad, man kan också gå över till en diet som till viss del är vegetarisk några dagar i veckan och sedan lägga lite mer pengar på köttet man äter andra dagar.

Vana vid gift

En annan stor skillnad mellan ekologisk mat och icke ekologisk mat är besprutningen. Mat som ska få kallas ekologisk får inte besprutas med de gifter som den icke ekologiska maten är besprutad med. Rent generellt är detta bra, mindre gifter är positivt för både hälsan och miljön. Tänker för en sundare och giftfri livsstil har aldrig varit större än nu, men samtidigt så har vi vant våra kroppar vid gifterna i maten så en kost utan dessa kan istället frambringa en sådan reaktion som en person för 200 år sedan skulle ha fått av den mat vi äter idag. Kraven på den ekologiska mat som får säljas i butikerna är ganska hög så mycket av detta rensas bort och säljs till de leverantörer som har låga priser på sin mat, så standarden på all mat som säljs billigt är inte den sämsta. Dock har kraven sänkts något så nu är det lättare för ekologisk mat att säljas. För att snabbt nämna fördelarna med ekologiskt kött så har vi den enkla anledningen att djuren faktiskt fåt leva ett friare liv än de som massproduceras för kött, och visst vill man väl att djuren ska ha det bra?

Category: Redlionjkpg

About the Author ()

Comments are closed.