Aug

29

Kalorier som bov

Postad by

Lågkolhydrats kost är något som hjälpt många människor med diverse hälsoproblem, så även mig, men det passar inte alla. För min del så gick jag ner en del när jag åt mindre kolhydrater, men när jag väl bestämde mig för att jag hade försummat min kropp tillräckligt länge och det var dags att ta itu med mina hälsoproblem på riktigt så var det en lågkalori diet jag valde istället. Detta innebar för min del att jag vägde all min mat och sedan via en mobilapplikation letade upp det livsmedel jag skulle äta och skrev in vikten av det för att på så sätt få reda på hur mycket kalorier det innehöll. Till en början kändes set som om jag aldrig mer skulle få vara mätt, mycket av maten jag åt innehöll på tok för mycket kalorier för att det skulle bli hållbart i längden med den lilla mängd mat jag i så fall skulle vara tillåten per portion. Pasta, ris och bröd var det jag skalade bort till en början, men brödberoende som jag är kunde jag inte låta bli detta helt och hållet utan valde istället en mindre mängd bröd så jag varje dag fick känna smaken av det. Alla dessa tre innehåller dessutom mycket kolhydrater och är precis det man får skala bort från sin diet när man äter tillexempel LCFH (Low Carb High Fat).

Våga njuta av det goda

Något annat som bidrar till ett högt kaloriinnehåll och måste minskas i maten för att lyckas är, tillskillnad från en lågkolhydratkost, fettet. En LCHF måltid kan innehålla en hel del kalorier med tanke på fettet man behöver äta medan en diet med lågt kaloriinnehåll istället skalar bort denna bit också, kanske inte helt men till en ganska hög nivå. För att kunna äta mer väljer man en mindre mängd av det som drar iväg snabbt med kalorier. Betyder då detta att jag har ätit jättetrist och smaklös mat? Nej, absolut inte. Maten jag ätit och lärt mig uppskatta tack vare denna kost har varit smakrik, delikat. Jag är ganska kräsen när det gäller mat och vill ha goda smaker på det jag äter. Lightprodukter har jag, tyvärr, använt mig av ibland. Jag är ingen förespråkare av detta då jag tycker det naturliga är bättre, dessutom finns det många negativa aspekter med lightprodukter som jag tänkte gå in lite på i nästa artikel, men har jag mot förmodan blivit jätte sugen på en god sås till maten så har en matlagningsgrädde med låg fettprocent varit det jag använt mig av. Jag tror det viktigaste när man väljer diet är att inte vara för hård mot sig själv. Ingen av oss vill gå genom livet utan att få njuta av roliga upplevelser eller det som är ”förbjudet”, likaså när det gäller mat. Våga äta det du saknar ibland, det är helt okej, men gör det inte till en vana, då är det lätt att falla tillbaka i samma mönster som innan och vara tillbaka till de negativa aspekter mat kan ge.

Category: Redlionjkpg

Comments are closed.