Sep

15

Kockarnas tuffa liv

Postad by

Kockarnas tuffa livVägen till att bli kock brukade vara relativt rak: Gå i kockskola, dra på sig enorma studieskulder, slava i de bästa köken och arbeta dig sedan uppåt så du kan, om du nu har tur, kanske bli en av de 2 procenten av kockar som når framgång och kan pensionera sig utan tidiga hjärtbesvär. Detta var i stort ett så det brukade se ut för den som ville lyckas inom detta yrke, passion och drivenhet var det man behövde för att kanske kunna lyckas.

Alternativa vägar

Plötsligt dök dock självlärda Heston Blumenthal upp, Vinny Dotolo och Jon Shook gick från catering till kockar och tv-personligheter fick titeln kock utan att faktiskt ha någon som helst praktisk erfarenhet i en restaurang. Till alla kockars förfäran, och glädje, var vägen till yrket inte längre lika linjär, det hade istället blivit ett välj-ditt-eget-äventyr historia som ibland slutade med ett lyckligt slut. Nu för tiden verkar det som om det varje år dyker upp en ny stjärna som är självlärd eller fann ökändhet genom en älskad foodtruck, reglerna kastas åter igen ut genom fönstret. Kockar överallt ömkar sig ändå över den rätta vägen att ta sig upp för köksstegen över en drink efter jobbet medan andra insisterar på att god mat bara är god mat, vägen dit har ingen betydelse.

Krossade löften

Så vad kan en kock förvänta sig för livscykel idag? Ja kockskolan är inte helt bortglömd även om den idag inte är ett måste. Trots löften om en sous chef position från någon studievägledare är risken övervägande att man efter avklarad utbildning står på gatan utan arbete, man blir nekad jobb för att man pratar för mycket och stökar ner vart man än går. Dessutom duger inte de kläder man dyker upp i, knivarna är slöa och stationen är stökig. Det finns många orimliga krav som har betydelse för att kunna arbeta tillsammans med andra människor på det sätt som det innebär att arbeta i ett kök.

En tuff väg

När den där möjligheten att faktiskt få arbeta i ett kök väl dyker upp så hoppar man på erbjudandet, oavsett vilken position det innebär. Har man väl fått in foten så kan man visa sina färdigheter och avancera sig uppåt. På plats inser man snabbt att matlagning var det sista man får göra. Få skapa på det sätt ens idoler gör finns inte på agendan, istället skalar man vitlök varje dag och blir ratad av hunden när man kommer hem då du luktar illa. Ingen vet vad man heter och ingen tycker så speciellt mycket om, det finns alltid någon anledning för de andra att skrika på en varje dag. Risken för avsked hänger hela tiden över ens huvud, att komma in bland de andra kockarna är inte en lätt uppgift och tillslut ber man om att få gå hem tidigt vilket leder till ett direkt hat från alla.

En tuff väg

Hårt arbete

När man väl tar sig upp till nästa steg är det inte alls som man trott, det man lärt sig i kockskolan hjälper inte mycket alls. Man skulle ha lagt mer tid på att öva olika tekniker och lärt sig hur man pocherade de perfekta äggen. Man kommer in tidigt för att förbereda sin station innan man ändå blir satt i skiten, de andra överger en och jobbar på andra sätt och man står där som ett fån medan man desperat försöker kämpa sig uppåt.

Sociala vägar

Medan man sliter med detta så förlorar man majoriteten av de vänner man har utanför kockyrket, de lever sina liv under tiden man själv arbetar. Det blir långa dagar med timmar utanför ett normalt schema, när man väl kliver av sitt skift har de flesta av ens vänner gått och lagt sig medan man själv behöver tid för att varva ner och ha kul. Då det mesta är stängt denna tid så får man roa sig med att tillexempel pyssla hemma, men den tidpunkten kan man inte föra för mycket oväsen så länge man inte bor på landet utan grannar. Då får man istället roa sig med tv på en volym som inte stör grannar, vara social på medier så som Facebook, men där är också risken att många sover. Söker man ändå den där sociala biten tillsammans med nöje kan man alltid ta del av något av de spelutbud som pokerstars casino har att erbjuda, där man hittar personer från världens alla hörn, således också folk dygnet runt.

Alternativ

Ett annat alternativ är att efter jobbet gå hem och somna så fot som möjligt för att sedan gå upp i rimlig tid och röra sig ute när andra människor är vakna. Detta kanske inte löser sällskapsproblemet då de flesta arbetar dagtid, men det hjälper till viss grad då man kan gå ut och röra sig bland de andra människor som är lediga. Det är inte lätt att arbeta som kock men för den som älskar yrket är inte de obekväma arbetstiderna något problem då passionen till jobbet är större än hindren.

Category: Redlionjkpg

Comments are closed.