Aug

9

Lågkolhydratskost

Posted by

Mat är inte bara en av de nödvändigaste delarna för vår överlevnad utan även något som de flesta av oss tycker väldigt mycket om och har höga krav på när det gäller smak, för det finns ingen mening att äta om nu inte maten smakar bra. Vad vi väljer att stoppa i oss jämfört med vad vi bör äta är två helt olika saker. Mat med hög kolhydratinnehåll är oftast den som är både lättast att få tag och på billigast, men gör man inte av med mycket kalorier varje dag så är inte denna kost den bästa. Istället tror jag många skulle må bra av att dra in rejält på sitt kolhydratsintag och sikta på mer protein och bra fetter i strid mot det växande problemet med övervikt världen över. Detta skulle nödvändiggöra en stor förändring i vår medvetenhet och en bra start är en klar definition av vad lågkolhydrats mat faktiskt är då många verkar bli förvirrade när det kommer till ämnet. Det finns en rad fördelar med denna typ av kost och det allra första och kanske viktigaste är den positiva effekt denna typ av kost har på de som lider av diabetes. Diabetes 1 går inte att bota, men det blir lättare att hålla nivåerna jämna med en lågkolhydratskost då kolhydrater ökar insulinet i kroppen. Diabetes 2 finns det dock möjlighet att ”bota” med hjälp av en sådan här kost.

Högre energinivå

Men det är inte bara insulinet som blir bättre av en lågkolhydrat kost, även inflammationer i kroppen kan minska. Många som lider av ledvärk märker en betydlig skillnad efter byte till denna typ av kost, deras värk försvinner. Detta då höga insulinnivåer har blivit associerade med en större produktion av C-reaktivt protein vilket är kroppens största markör av inflammationer. Energinivån blir högre när man äter denna typ av kost och vem vill inte ha en dos energi? Vill man ha energi som ett litet barn behöver man ta hand om sina mitokondrier, insulin är skadligt för dessa och sänker energinivån rejält. Det märks ganska fort när man ätit en måltid med mycket kolhydrater hur tröttheten infinner sig. Vad finns det då för nackdelar med denna typ av kost? Man märker ganska fort att man måste handla lite annorlunda och lägga ner lite mer tid på förberedelserna vid matlagning, dessutom måste man lära sig laga mat på nytt utan en del ingredienser. Justering av recept för ett lägre kolhydratinnehåll kommer också vara nödvändigt. Men i slutändan är varje ansträngning värd det. När jag åt en low carb kost åt jag godare mat än jag tidigare gjort i livet, dock valde jag en annan väg för mitt eget välmående men jag har en vän med diabetes 1 som upplevt många bra saker med denna kost så som viktnedgång, bättre blodtryck och mer ork, och tro mig, denna kvinna är som en duracellkanin, energi till tusen, glad och positiv. Så har man inte testat denna kost är det helt klart värt ett försök.

Category: Redlionjkpg

About the Author ()

Comments are closed.