May

1

LCHF – kost

Postad by

LCHF – kost betyder att man äter mindre kolhydrater och mer fett. Fritt översatt betyder det Low Carb High Fat helt enkelt. Det kallas även “njutmetoden”. Man kan helt enkelt äta sig mätt på jättegod mat och ändå få en viktminskning och många andra hälsovinster.

LCHF – kost

Socialstyrelsen har nu godkänt LCHF som behandling mot övervikt eller diabetes typ 2. vetenskapliga studier visar att denna metod har bäst effekt på blodsocker och viktkontroll. Fler och fler både forskare och läkare stödjer nu denna metod.Metoden skall ge snabbare viktminskning än övriga metoder och även mycket bättre hälsovärden. Grundtanken är att man skall äta när man är hungrig och sluta när man inte känner hungerskänslor längre. Man behöver inte varken väga maten eller räkna några kalorier. Man behöver heller inte tänka på att äta produkter med nyckelhåls-märkningar eller ens light-produkter. Man skall däremot undvika socker helt och hållet och även stärkelserik mat så som potatis, pasta, ris och bröd. Det går alldeles utmärkt att äta ägg, fågel, ovanjord-grönsaker, kött och helt naturligt fett som äkta smör. Massor av recept finns på nätet och det är bara att googla så hittar man snart sina favoriter.

Ibland måste kroppen anpassas sakta

Ibland måste kroppen anpassas sakta för att börja med denna metod, men för en del människor är det bara att starta direkt. Om man har diabetes skall man prata med sin dietist först för att få goda och bra råd inför kostbytet. Medicin-behovet sänks för vissa diabetiker när man äter mindre blodsockerhöjande kolhydrater. En del tabletter som en diabetiker äter kan ge blodsockerfall, men metformin är ok att äta. Var mycket noga med att kolla blodsockret regelbundet! Sänk medicindoser om det behövs men prata alltid med läkare först. Helt friska diabetiker och de som äter Metformin får inte blodsockerfall! Har man högt blodtryck skall man rådgöra med sin läkare innan dieten och även om man ammar. Annars är det bara att köra på och bli glad varje gång man ställer sig på vågen efter att man börjat med LCHF-dieten.

Ibland måste kroppen anpassas sakta

När man väljer fisk och skaldjur kan man äta allt som utbudet ger som till exempel strömming, lax, makrill och andra feta fiskar. Man skall ej panera fisken! Ägg kan man äta i alla former, både kokta och stekta, helst ekologiska. När det gäller kött är det helt valfritt. fågel, gris, nöt eller vilt. Både skinnet på kycklingen och fettranden på köttet är nyttiga för kroppen. Gräsbetat, KRAV-märkt och ekologiskt är att föredra. Fullfeta produkter är bäst i matlagningen som smör och kokosgrädde. Man blir mycket mättare och maten blir betydligt godare. Gör man egen bearnaisesås eller hollandaisesås blir den mycket godare. Rapsolja, kokosfett och olivolja är perfekta alternativ. När det gäller mejeriprodukter skall man alltid välja de som är fetast. Grädde, bregott, riktigt smör, 40 % cremé fraiche, fet yoghurt och feta ostar. Man skall vara försiktig med fil och mjölk för de innehåller mjölksocker och mättar inte alls bra. Man skall inte äta sockrade, smaksatta eller lätta varianter. Alla grönsaker man äter skall ha växt ovanför jorden. All kål som broccoli, blomkål, brysselkål och vitkål är helt ok. Aubergine, sparris, spenat, zucchini, svamp, oliver, gurka, lök, tomat, grönsallad, paprika, avokado och många fler finns att välja på.

 

 

 

 

Upload Files

Category: Redlionjkpg

Comments are closed.