Jun

10

Mer veganskt

Postad by

Samtidigt som klimatet blir en allt viktigare fråga så ökar även medvetenheten om kost. Framför allt har fler och fler valt att övergå till en vegansk kosthållning. Bakom valet ligger en rad olika starka argument. Och ett argument handlar just om klimatet – att stryka kött och mejeriprodukter från maten innebär nämligen att man gör en stor   tjänst för klimatet. Som om inte det vore nog så innebär en vegansk eller vegetarisk kost flera fördelar för hälsan: du mår helt enkelt bättre och blir friskare av ett liv utan kött. I dagens samhälle finns dessutom utrymme för empati och sympati för djuren. Vi behöver inte längre kött och mjölk för att överleva, i dag finns flera andra alternativ. Därför finns heller ingen direkt anledning till att djur ska lida för vår skull. I den här artikeln tänkte jag skriva lite mer om varje allt fler väljer veganskt.

Mer veganskt

Miljö och klimat

En av de främsta anledningarna till varför veganismen breder ut sig är fler och fler människor börjar förstå vilket hot som klimatförändringarna innebär. Vi måste ändra på vårt sätt att leva – och kosten är en viktig del i arbetet för en hållbar framtid. Om vi vill att våra barn och barnbarn ska kunna leva sina liv på en frisk planet, så måste vi hjälpas åt att tillsammans ändra riktning på utvecklingen. Att äta veganskt och välja bort kött, mjölk och alla andra animaliska produkter innebär ett stort steg i rätt riktning. Kött och mejeriprodukter är riktiga miljöbovar, och köttindustrin står för en stor del av de utsläpp av växthusgaser som orsakar växthuseffekten. Att laga veganska recept är alltså att göra planeten en tjänst – och därigenom gör du dina egna barn, barnbarn och barnbarnsbarn en tjänst.

Miljö och klimat

Hälsa

En annan anledning till att många väljer veganskt är för hälsan. Allt fler vill sköta om sig själva och sin hälsa. Samtidigt har medvetenheten ökat i samhället och numera vet vi faktiskt vad som har en positiv inverkan på hälsan. Förutom motion och avslappning så är kost en otroligt viktig faktor för ett långt, friskt liv. Och det är vegansk mat som gäller. Att äta veganskt medför stora hälsofördelar. Vegansk kost minskar risken för flera olika allvarliga sjukdomar samt stärker immunförsvaret och skyddar dig på vanliga förkylningar under höstens regniga dagar. Vegansk mat är vägen mot ett friskare liv.

Hälsa

För djuren

Förr i tiden behövde vi kött och mjölk för att tillgodose våra näringsbehov – för att överleva helt enkelt. Men inte längre. Nu för tiden finns en rik tillgång på veganska alternativ och du kan alltid få tag på bönor, nötter, fröer, grönsaker och frukter som täcker kroppens behov av alla näringsämnen. Att vi använde djur förr i tiden har alltså en förståelig förklaring, men numera har vi möjlighet att tänka om. Nu finns egentligen inget hållbart argument till varför vi måste föda upp djur till slakt och misär. Djurindustrin orsakar stort, onödigt, lidande. När vi inte längre måste föda upp djur för vår egen överlevnad, har vi då rätt att fortfarande utsätta djur för smärta och lidande för våra smaklökars skull? Är det rätt att döda djur enbart för vår egen njutnings skull? Att laga vegansk mat är ett etiskt ställningstagande för att alla djur har rätt att leva, inte bara hundar och katter.

Category: Redlionjkpg

Comments are closed.