Jul

3

Michelin restauranger

Postad by

Michelin restauranger betyder att man var riktigt nöjd med maten på restaurangen man besökt om den hade tilldelats en michelin-stjärna. Denna stjärna är otroligt åtråvärd bland krögare världen över. Det betyder att restaurangen har en lyckad verksamhet både bland smaken på maten och helheten. Det är som ett kvitto på att man “skött sig bra”.

Michelin restauranger

Det franska däckföretaget Michelin kom i början av 1900-talet ut med första upplagan av Guide Michelin. Grundsyftet var att få ut fler fordon till landsbygden från stan och som en följd av det att kunderna skulle bli frestade att köpa fler Michelin-däck. Alla bilägare i Frankrike fick denna broschyr gratis utdelad. Där stod det tips på övernattning, bilstationer som kunde byta glödlampor och bra matställen. Denna guide fungerar på samma sätt idag för att göra det bekvämt för alla som reser. Stjärnorna i Michelin-guiden betyder bra mat och en stjärna betyder “exceptionellt bra restaurang i sin kategori”. Två stjärnor betyder att en speciell restaurang är “värd en omväg” och tre stjärnor innebär att restaurangen “är värd en egen resa”. Miljö och service belönas med korslagda bestick och fem stycken är högst av alla. Man kollar på vissa kriterier när det gäller att bedöma restaurangerna och de är: Kvalitén och dess råvaror, personligheten och hur kockens jobb med maten genomförs, hantverket vad det gäller tillredning och smak på maten, värdet för pengarna och att upplevelsen av besöket skall vara utmärkt när man än besöker restaurangen. De svenska restauranger som har fått stjärnor enligt denna guide är dessa som följer. De har alla fått en, två eller tre stjärnor. Alla ligger utspridda över hela landet och är alla värda ett besök av gäster som vill ha en bra matupplevelse. Den som har fått hela tre stjärnor i Sverige är Frantzén i Stockholm. Oaxen i Stockholm som har fått två stjärnor, Vollmers i Malmö har också fått 2 stjärnor och Fäviken Magasinet i Järpen har fått 2 stycken samt Daniel Berlin i Tranås. De som fått en stjärna i guiden är följande: Operakällaren i Stockholm, Mathias Dahlgren Matbaren i Stockholm, Esperanto i Stockholm, Gastrologik i Stockholm, Ekstedt i Stockholm, Imouto i Stockholm, Volt i Stockholm, PM & Vänner i Växsjö, Sushi sho i Stockholm, Hotell Borgholm på Öland, Thörnströms Kök i Stockholm, Bloom in the Park i Malmö, 28+ i Göteborg, Sture i malmö, Bhoga i Göteborg, SK Mat & Människor i Göteborg, Koka i Göteborg och Upper House i Göteborg.

Sverige har gått om Danmark

Sverige har nu gått om Danmark när det gäller stjärnor i Michelinguiden. Danmarks Geranium har tre stjärnor liksom Maaemo i Oslo. Norge har en trestjärnig och tre 1st stjärninga restauranger, Finland har 5 st 1-stjärniga, Island har en 1-stjärnig och Danmark har sammanlagt 23 restauranger en 3-tjärnig, två 2-stjärniga och 23 1- stjärniga. Storbritannien/Irland har Bray, England, Waterside Inn, Bray, the Fat Duck, London, Gordon ramsay och London, Alain Ducasse at The Dorchester 3 stjärnor.

Sverige har gått om Danmark

Bagshot, Michael Wignall at The Latymer (Pennyhill Park Hotel), Cambridge, Midsummer House, Cartmel Nr Grange over Sands, LÉnclume, Chagford, Gidleigh Park, Cheltenham, Le Champignon Sauvage, Malmesbury, The Dining Room (Whatley Manor Hotel), Marlow, Hand and Flowers, Nottingham, Restaurant Sat Bains, Oxford/Great Milton, Le Manoir aux Quat´Saisons och Rock, Restaurant Nathan Outlaw twå stjärnor.

Category: Redlionjkpg

Comments are closed.