Jul

10

Skriv din egen kokbok

Postad by

Älskar du att laga mat? Är du dessutom duktig på det? Bra, då har du egentligen allt som krävs för att skriva en egen bok och bli författare. Att skriva din egen kokbok är ett perfekt sätt att sprida din kärlek till mat och matlagning – dessutom kommer du ha riktigt roligt under arbetet. Det är så klart inte helt enkelt att skriva en egen bok, men om dina recept är bra, kommer troligtvis boken också att bli det. Så länge du klarar av att skriva ned dina recept i form av en lista över ingredienser tillsammans med en kortare instruerande text, så kan du få hjälp med resten. Din expertis är maten, smakerna och recepten – texten, språket, bilderna med mera kan förlag, korrekturläsare, lektörer och fotografer hjälpa till med. I den här artikeln tänkte jag skriva ned några tips och råd till dig som funderar på att skriva en egen bok om matlagning.

Skriv din egen kokbok

Vässa recepten

Som sagt, du är expert på matlagningen – lita på din egen förmåga att skapa och laga goda recept. Kärlek till maten är det viktigaste för att kokboken ska bli uppskattad av läsarna. Om du saknar bra recept spelar varken text eller bild någon roll. Börja därför med att vässa recepten. Ställ dig i köket och experimentera: laga varje maträtt om och om igen, prova samma recept med små variationer. Vad bli bäst? Även de maträtter som du tidigare varit helt nöjd med bör granskas noggrant. Utgå ifrån att ingenting är gott nog och att alla recept kan bli lite bättre.

Vässa recepten

Om du vill skriva en framgångsrik kokbok måste du börja i köket. Kanske tänker du dig att arbetet med att författa en matlagningsbok mestadels utförs med händerna på tangentbordet, men icke. Den största delen av arbetet sker i köket, med händerna i någon deg eller smet. Det är här du måste börja. Innan du har bearbetat recepten till perfektion så har du ingenting att skriva. Först efter en lång, svettig period i värmen från spis och ugn, är det dags att påbörja nästa fas i skrivprocessen: själva skrivandet.

Skriv ditt bokmanus

Nu är det dags att ta fram penna och papper, eller slå dig ned framför datorn och börja knappa på tangentbordet. Det har blivit dags att börja skriva. Nu gäller det att producera ett första utkast av den text som slutligen ska bli din bok. Men texten behöver absolut inte vara perfekt i det här skedet. Fokusera på att skriva ned alla recept bara. Skapa en text. Kvaliteten på det skrivna kan åtgärdas senare. Bara skriv, skriv, skriv. Nu behöver du inte få prestationsångest, det är ingen som ska läsa ditt första utkast förutom du själv. Det viktiga är att du börjar skriva och att du flyttar recepten inuti ditt huvud till en fysisk text på papper.

 

Granska, bearbeta, redigera och fotografera

När du har skrivit ned recepten så börjar nästa steg: nu måste texten granskas, bearbetas och redigeras. Börja med att själv läsa igenom boken från början och skriv om, stryk, lägg till eller ändra texten fritt. Nu handlar arbetet om att förbättra kvaliteten på texten – det första utkastet ska förädlas till ett bokmanus. Redan nu kan du vända dig till utomstående språkgranskare som kan hjälpa dig att granska och fixa till texten.

Granska, bearbeta, redigera och fotografera

Du kanske också vill kontakta en fotograf som tar snygga bilder på dina maträtter. Men annars kan du överlåta detta uppdrag till förlaget efter att ditt manus blivit accepterat. När du känner dig klar med texten kan du skicka den till korrekturläsare om du behöver hjälp med korrekturläsning. När du får tillbaka texten från korrekturläsaren rättar du den utifrån korrekturläsarens anmärkningar – sedan är det dags att skicka den till ett förlag. När ditt bokmanus väl är inskickat till ett förlag gäller det att vänta och hålla tummarna. Förhoppningsvis får du inom kort ett positivt besked om att din kokbok ska bli utgiven!

Category: Redlionjkpg

Comments are closed.