Jul

27

Svenska namn i matens värld

Postad by

Otaliga människor besöker varje dag olika typer av restauranger för en gnutta vardagslyx. Tiden det tar att laga en måltid samt disken som blir är något som kanske inte lockar varje dag, den avslappnade känslan man får då någon annan lagar maten åt en är svårt att motstå stressade dagar då man behöver göra annat. Sverige växer något enormt inom gastronomi världen och det nya nordiska köket växer sig allt större världen över. Det läggs större vikt vid att promota det svenska köket. Mycket protein och lite kolhydrater kännetecknar det traditionella svenska köket samtidigt som utvecklingen går framåt med hjälp av en del innovativa mästerkockar. En av dessa är Mathias Daglgren, ett välkänt ansikte som fyra gånger fått titeln Årets Kock under sin karriär och vann dessutom Bocuse d’Or 1997, ett världsmästerskap i fransk matlagning som anordnats sedan 1987. Med sin restaurang i Helsingborg, döpt efter honom själv, klev han en gång för alla ut i rampljuset och tog sin plats i matvärlden. Den blev den andra svenska restaurangen som belönades med två Michelin stjärnor. Mathias lägger fokus på matlagning med råvaror som är naturligt producerade, lokala specialiteter och influenser från världen.

Kockarnas kock, Björn Frantzén, den professionella svenske fotbolls spelaren som bytte karriär helt då han anammade sin andra passion, matlagning och minst sagt gjorde sig ett namn i mat världen. Han är ansedd som en av de bästa kockarna i Sverige och driver bland annat sin restaurang Frantzén som var den första svenska restaurangen att få en Michelin stjärna 2009 och även den första att få en andra 2013. Frantzén är en viktig röst i den svenska gastronomiska kretsen och han var den som startade projektet ”Exeptionell råvara” vilket strävar efter att lyfta våra svenska råvaror till världsklass.

Framgång trots alleri

En annan svensk som bytt karriär till framgångsrik kock är Mikael Jonsson, en utbildad advokat som nu mer driver en av de bästa restaurangerna i världen, Hedone i västra London. Denne man om någon har kämpat för att ta sig dit han är. Omfattande matallergier försvårade drömmarna och inte förrän han bytte till en Paelo diet, stenålders diet, kunde han kontrollera sina besvär och ta dig dit han ville. Trots fokus på franska mat traditioner lägger han stor vikt vid att enbart använda de allra bästa råvaror till sin mat och hans passion lyser väl genom allt han skapar. Helt enkelt en av de roligaste svenska kockarna att se på.

Avslutningsvis kan jag inte undgå att nämna Marcus Samuelsson. Mannen som vid 24 års ålder arbetade som kökschef på den prestigefyllda restaurangen Aquavit i New York. Han har en lång merit lista som bland annat har sett honom som adjungerad professor i kulinarisk mat och gäst kock vid den första statliga middagen under Obamas presidentskap. Med på den listan finns även titeln som matskribent och tv personlighet i ett flertal program.

Svenskarna har tagit sin plats i matvärlden och dessa är bara ett fåtal av våra duktiga svenska krögare som gjort sig kända inom matvärlden på en internationell nivå.

Category: Redlionjkpg

Comments are closed.