Jun

24

Tips på bästa matlagningsböcker

Postad by

Även om man älskar att laga mat så är det lätt hänt att köra fast i matlagningen. Ibland kommer man helt enkelt inte på vad man ska laga – då står man där i köket utan inspiration och suckar med tom blick rakt in i kylskåpet.

 

Tips på bästa matlagningsböcker

Då är det tur att det finns kokböcker. Även om du är en mästare på att komma på egna recept och gillar att improvisera fram härliga rätter, så kan det vara bra att ha några matlagningsböcker hemma när fantasin tryter. Då kan du enkelt hitta ett recept som du känner dig sugen på att laga. Att följa någon annans recept kan dessutom ge dig ny inspiration till egna maträtter. I den här artikeln tänkte jag därför tipsa om vilka kokböcker på svenska som står hemma i mitt kök.

Vegan 100

I boken Vegan 100 : över 100 smakrika recept du inte kan motstå har författaren Gaz Oakley samlat sina hundra bästa veganska recept. Översättning av Emma Swahn. Det som nyligen gått över till en vegansk kost kanske har svårt att hitta på nya recept som passar den nya kosthållningen. Då kan det vara bra att skaffa en bok som ger ny inspiration. Eller så kanske du bara är nyfiken och intresserad av att testa på vegansk matlagning, även om du inte är redo att övergå helt till veganism. Oavsett vilket så kan den här boken hjälpa dig att hitta nya, smakrika recept, helt utan kött, mjölk och andra animaliska produkter. Författaren bjuder på allt från veganska ”fish and chips” till fyllig, krämig chokladkaka.

Vegan 100

Laga fisk helt enkelt

Att laga goda recept med fisk är inte alltid helt enkelt, om man inte kommer från Västkusten så klart. På Västkusten kan man fisk bättre än någon annanstans i Sverige. Och författarinnan till Laga fisk helt enkelt kommer givetvis får Västkustens huvudstad Göteborg. I den här boken har Gunnel Sandquist skrivit ned sina bästa fiskrecept, hämtade direkt från havet och inspirerade av skärgårdens salta smaker. Författarinnan är uppvuxen med fisk och skaldjur i matlagningen, och vill dela med sig utav västkustens hemligheter. Boken är given en plats i köket hemma hos alla fiskälskande kockar.

Laga fisk helt enkelt

Vego

Författarna Sara Ask och Lisa Bjärbo har tillsammans utgivit tre böcker på temat vego. Kanske kan det tyckas enformigt att ta med ytterligare veganska kokböcker, men dessa böcker har gjort sådan succé att de måste skrivas med på den här listan. De båda författarna gav ut den första boken Mera vego : mat för hela familjen 2014 på Ordfront Förlag. Och kombinationen av enkla, smakrika veganska recept och härligt färgglada bilder blev direkt en hit. 2015 följde de upp med boken Ännu mera vego och 2017 kom den tredje boken i bokserien: Mega vego : mat för hela familjen – samlade recept och nya rätter. I den sista boken samlar författarna alla recept från de föregående böckerna, samtidigt som de ger oss flera nya goda veganska recept. I den här boken får vi dessutom tips på hur man sparar tid i köket och hur man håller sin budget. Den sista boken i serien är en perfekt present till en vegan som ska flytta, eller nyligen har flyttat, hemifrån.

 

 

Category: Redlionjkpg

Comments are closed.