Nov

3

Udda svensk mat

Postad by

Maten har aldrig varit så viktig som idag, vi tänker mer än någonsin på vad vi faktiskt stoppar i oss på ett sätt som vi inte gjort förut. Fler och fler blir medvetna om hur maten påverkar oss både fysiskt och psykiskt. Matkulturen runt om i världen skiftar dock ganska ordentligt, här i Europa har vi tagit till oss mat från hela världen och man kan finna restauranger med inriktning på det mesta runt om i städerna. Vi har inga direkta restriktioner om vad vi får och inte får äta så som andra kulturer har, det mesta är tillåtet och vi har en hög standard när det gäller djurhållning

Udda svensk mat

En svensk smak

Vi har dock en del saker som resten av världen inte är lika imponerade av, kaviar är en sådan produkt. Vi äter det ofta som en del av frukosten, antingen till kokt ägg eller som pålägg på smörgåsen. Men smaken av kaviar är en speciell sådan och som vi kunde se i reklamfilmer för Kalles kaviar där man reste runt i världen och lät folk provsmaka är det inte något som passar alla smaklökar. Företaget ville då visa hur speciell smaken är och få svenskarna att känna sig speciella, men även här är produkten en som antingen är älskad eller hatad.

Flygande förvirring

Det finns en del annan mat som förbryllar omvärlden, flygande Jacob är en av dem. Det är nog inte många svenskar som vuxit upp utan att smaka på denna rätt vid något tillfälle, kycklingen med chilisås, jordnötter, bacon och banan är en populär rätt som älskas i många svenska kök. Denna kombination är dock någonting som man i andra länder höjer på ögonbrynen över och tänker efter en extra gång innan man faktiskt tar steget och vågar testa laga den.

Svensk husmanskost

Palt och kroppkakor är två rätter som är ganska lika men inte helt och hållet, palt görs alltid på rå riven potatis medan kroppkakor görs på många olika sätt beroendes på vart de tillverkas. Rå riven potatis omsluter en fyllning som oftast består av fläsk, detta serveras med sylt och smält smör. Detta räknas som husmanskost i Sverige men i andra länder kan man bli förbryllad över att dessa delikatesser äts som en varmrätt, även konsistensen som blir avskräcker många från att testa.

Fiskar som avskräcker

Lutfisken är en maträtt som består av torrfisk vilken man har lat i lut, sedan blötläggs den i lut, läggs i vatten och till sist så kokar man fisken. Denna mattradition kommer förmodligen inte härifrån, man har förmodligen tagit till sig denna process från Nederländerna och norra Tyskland, men nu för tiden lever denna tradition endast kvar i Sverige, Norge och Finland. Precis som många svenskar avskyr denna fisk så vill de flesta som bor i andra länder och vågar sig på att smaka denna fisk, aldrig mer röra den. Samma sak gäller med en annan fisk vi har, surströmmingen. Många ger upp redan efter att ha öppnat en burk med surströmming då den stank s om uppstår är nog för att avskräcka förbipasserande, men vågar man sig så långt att man smakar på det så är smaken inte allt för hemsk.

 

 

Category: Redlionjkpg

Comments are closed.