okt

16

Den automatiska restaurangen

Postad by

Restauranger är som jag tidigare nämnt en form av avkoppling där man kan sätta sig ner och bara bli serverad. Även snabbmatsrestauranger blir en typ av avkoppling då man slipper laga maten och disken blir någon annans problem, för här är det andra människor som serverar en. Men innan snabbmatsrestaurangerna fanns en typ av matupplevelse som var snabbare och mer avslappnad än någonting som någonsin skulle följa det. En restaurang utan servitörer tog logiken från en varuautomat till det extrema. Här erbjöds en vägg av små luckor som innehöll både färsk och mindre färsk mat, vilken förberetts av personal som inte syntes till. Som kund kunde man lägga i ett par mynt och ut kom en cheeseburgare, tonfisksallad eller kanske en godisbar. Snabbt, färgigt och lite magiskt.

Den automatiska restaurangen

Billig föda

Dessa automater var bekväma och snabba och väldigt vanliga under en period i amerikansk historia, självklart med den huvudsakliga fördelen att vara väldigt billiga. Hit gick man när det inte fanns någon annanstans att ta vägen, efter stängning på restauranger eller före öppning. I städerna var dessa framförallt populära då de försåg arbetare och konstnärer med näring. Under nästan hela den amerikanska historien har hela upplevelsen med att äta ute varit nära sammansvetsad med den sociala aspekten av att bli serverad. Tar man bort servitörerna så slutar det med att man helt enkelt bara äter.

Snabbt och vegetariskt

Idag har dessa i stort sett försvunnit helt och hållet då snabbmaten fort ökade i popularitet, här fanns ju faktiskt människor som arbetade. Men för två år sedan fick världen se en renässans utav denna automat, men den var då inte riktad mot de som har tajt med pengar, utan mot de rika. Eatsa öppnade 2015 en restaurang i San Fransisco som påstod sig vara helt automatisk. Här beställer man sin mat via iPad och hämtningen av maten sker vid en vägg full av glasluckor. Maten serveras i skålar, är vegetarisk med quinoa som bas och kunder kan välja färdiga standard rätter eller komponera ihop sina egna. Helt automatisk kan dock inte en sådan här restaurang bli, någon måste göra maten och det finns så klart anställda bakom ytan som tar hand om detta. Eftersom varken servitörer eller kockar syns till skapar man en sorts magi kring det hela som kryddar till hela upplevelsen lite extra. Och detta tänk verkar ha fungerat, Eatsa har sedan de öppnade sin första restaurang för två år sedan öppnat ytterligare 6 restauranger runt om i landet.

En lyx av ensamhet

Principen med detta är lite som Uber, där man via telefonen beställer en taxi, här finns ingen växel att prata med men så klart en chaufför. Denna renässans av automatmat verkar slå sig fram på marknaden i en tid då ensamhet är sedd som den absoluta lyxen, och jag kan förstå varför. Vi stressar mer än någonsin tidigare och vi har oftast människor omkring oss konstant, så en middag med sällskap av sig själv där man slipper prata med någon annan, inte ens servitören, lockar förmodligen fler människor än man kan tro. Själv kan jag tycka det är underbart att sätta mig ner alldeles ensam med min middag vissa dagar och bara njuta av smakerna.

 

Category: Redlionjkpg

Comments are closed.